top of page
schoenwijdte.jpg

Wat betekent schoenwijdte eigenlijk?

Met de wijdte wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is, en hoeveel ruimte hij uw voet biedt. De schoenwijdte wordt met letters in alfabetische volgorde aangegeven. De wijdteaanduiding begint bij Wijdte F (dit is het smalste model) en eindigt bij wijdte M (het breedste model).

 

Schoenwijdte F : Voor smalle voeten.

Schoenwijdte G : Voor normale voeten.

Schoenwijdte H : Voor iets bredere voeten.

Schoenwijdte J : Voor brede voeten.

Schoenwijdte K : Voor zeer brede voeten.

Schoenwijdte L : Voor zeer brede, gevoelige voeten.

Schoenwijdte M : Voor extra brede voeten.

Voorbeeld voor het opmeten van de voetwijdte

U draagt schoenmaat 37 in een Nederlandse maat ofwel 4 in een Engelse maat. U heeft een voetomvang van 22,5 cm opgemeten. U kijkt in de tabel bij maat 37 (Nederlands) of maat 4 (Engels). Helemaal bovenin, in het groen gemarkeerde gedeelte ziet u dan staan: voetwijdte = G. Zou u een voetomvang gemeten hebben van 22,7 cm bij schoenmaat 37, dan rondt u naar boven toe af zodat u op 23 cm uitkomt en de daarbij behorende voetwijdte H.

Kijk na het opmeten van uw voeten in de tabel en bepaal uw ideale schoenmaat!

Het belang van schoenwijdtes voor de pasvorm en de voetgezondheid

Waar de juiste schoenmaat ervoor zorgt dat u genoeg ruimte bij uw tenen heeft, geeft de juiste schoenwijdte ruimte aan de zijkant van de voet. Je tenen bewegen zonder druk te voelen en de midden voetboog heeft profijt van de inlegzool zonder dat die voor- of achteruit slipt. Hetzelfde geldt voor de hiel waarbij de schoen niet te strak of te los mag zitten. Als de schoen breed genoeg is combineert deze de mate van bewegingsvrijheid met een veilige grip. Het zorgt voor natuurlijkere bewegingen, beschermt gewrichten en biedt veel meer comfort.

Een goed passende paar schoenen zijn de hoeksteen van uw voetgezondheid. Te brede schoenen minimaliseren de ondersteunende functie en minimaliseren de grip. Te strakke schoenen leiden tot drukpijn en blaarvorming; in extreme gevallen kan bij langdurig de verkeerde schoen het zelfs tot vervorming van je voet leiden. Met name bij mensen met voetproblemen zoals hallus valgus is het dus extra belangrijk. Om deze reden bieden wij onze schoenen altijd aan in verschillen wijdtes. Want alleen als een schoen de goede wijdte heeft kunt u ervoor zorgen dat de schoen perfect past.

bottom of page